Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Duygu Yılmaz
Köşe Yazarı
Duygu Yılmaz
 

Kolesterol Gerçekten Kötü mü?

Kolesterol Nedir? Kolesterol kan dolaşımında ve tüm vücudunuzdaki hücrelerde bulunan yumuşak, yağ benzeri bir maddedir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm kolesterolü üretir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL “kötü huylu”) kolesterol, arterlerin iç duvarlarında biriken yağlar ve diğer maddelerle birleşebilir. Arterleri tıkanmış, daraltmış olabilir ve bu durumda kan akış hızınız azaltır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL ‘iyi huylu’), atardamarda zararlı kolesterol taşır ve kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kalp sorunlarınızdan korunmanıza yardımcı olur. Kolesterol Gerçekten Kötü mü? Kolesterolün kendisinin kötü olmadığını bilmek sizi şaşırtabilir. Aslında, kolesterol, vücudumuz tarafından sağlıklı tutmak için yaratılmış ve kullanılan birçok maddeden sadece biridir. Yani vücudumuz için belirli bir miktarı gereklidir. Kolesterol, iki kaynaktan gelen siroz (karaciğer fonksiyonlarının kaybı) bir maddedir. Vücudunuz özellikle karaciğeriniz size ihtiyacınız olanı kadar üretir ve kan yolu ile vücudunuza taşır. Ancak karaciğerin ürettiği dışında et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvan kaynaklı gıdalarda da bulunur. Doymuş ve trans yağlı yemek yediğinizde karaciğeriniz daha fazla kolesterol üretir. Fazla kolesterol arter duvarlarının tabakaları arasında plak oluşturabilir, bu da kalbin kan dolaşımını zorlaştırır. Bu plak kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Eğer kalbi besleyen bir atardamar engellenirse kalp krizine neden olabilir. İki tür kolesterol vardır: “iyi” ve “kötü” özellikle kötü olanı kroner (kalbe temiz kan taşıyan damar) kalp hastalığı, kalp krizi veya felç riski altına sokabilir. Kandaki kolesterol seviyelerini bilmek önemlidir. Sağlıklı beslenme seçimleri yapmak ve egzersizi arttırmak, sağlığınız açısından önemli ilk adımlardır. Bazı insanlar için, kalp krizi ve diğer kalp hastalıkları riskini azaltmak için kolesterol düşürücü ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Sigara, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer risk faktörlerine sahipseniz, bu risk daha da artar. Her bir risk faktörünün seviyesi ne kadar yüksek olursa, o faktör o kadar çok genel riski etkiler. Yaş, cinsiyet, aile sağlığı geçmişi gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir. Sağlıklı günler dilerim. 
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2016 - Pazartesi

Kolesterol Gerçekten Kötü mü?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol kan dolaşımında ve tüm vücudunuzdaki hücrelerde bulunan yumuşak, yağ benzeri bir maddedir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm kolesterolü üretir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL “kötü huylu”) kolesterol, arterlerin iç duvarlarında biriken yağlar ve diğer maddelerle birleşebilir. Arterleri tıkanmış, daraltmış olabilir ve bu durumda kan akış hızınız azaltır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL ‘iyi huylu’), atardamarda zararlı kolesterol taşır ve kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kalp sorunlarınızdan korunmanıza yardımcı olur.

Kolesterol Gerçekten Kötü mü?

Kolesterolün kendisinin kötü olmadığını bilmek sizi şaşırtabilir. Aslında, kolesterol, vücudumuz tarafından sağlıklı tutmak için yaratılmış ve kullanılan birçok maddeden sadece biridir. Yani vücudumuz için belirli bir miktarı gereklidir.

Kolesterol, iki kaynaktan gelen siroz (karaciğer fonksiyonlarının kaybı) bir maddedir. Vücudunuz özellikle karaciğeriniz size ihtiyacınız olanı kadar üretir ve kan yolu ile vücudunuza taşır. Ancak karaciğerin ürettiği dışında et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvan kaynaklı gıdalarda da bulunur. Doymuş ve trans yağlı yemek yediğinizde karaciğeriniz daha fazla kolesterol üretir.

Fazla kolesterol arter duvarlarının tabakaları arasında plak oluşturabilir, bu da kalbin kan dolaşımını zorlaştırır. Bu plak kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Eğer kalbi besleyen bir atardamar engellenirse kalp krizine neden olabilir. İki tür kolesterol vardır: “iyi” ve “kötü” özellikle kötü olanı kroner (kalbe temiz kan taşıyan damar) kalp hastalığı, kalp krizi veya felç riski altına sokabilir. Kandaki kolesterol seviyelerini bilmek önemlidir. Sağlıklı beslenme seçimleri yapmak ve egzersizi arttırmak, sağlığınız açısından önemli ilk adımlardır. Bazı insanlar için, kalp krizi ve diğer kalp hastalıkları riskini azaltmak için kolesterol düşürücü ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

Sigara, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer risk faktörlerine sahipseniz, bu risk daha da artar. Her bir risk faktörünün seviyesi ne kadar yüksek olursa, o faktör o kadar çok genel riski etkiler. Yaş, cinsiyet, aile sağlığı geçmişi gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir.

Sağlıklı günler dilerim. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinbolgehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.