Kolesterol Nedir?
Kolesterol kan dolaşımında ve tüm vücudunuzdaki hücrelerde bulunan yumuşak, yağ benzeri bir maddedir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm kolesterolü üretir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL “kötü huylu”) kolesterol, arterlerin iç duvarlarında biriken yağlar ve diğer maddelerle birleşebilir. Arterleri tıkanmış, daraltmış olabilir ve bu durumda kan akış hızınız azaltır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL ‘iyi huylu’), atardamarda zararlı kolesterol taşır ve kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kalp sorunlarınızdan korunmanıza yardımcı olur.
Kolesterol Gerçekten Kötü mü?
Kolesterolün kendisinin kötü olmadığını bilmek sizi şaşırtabilir. Aslında, kolesterol, vücudumuz tarafından sağlıklı tutmak için yaratılmış ve kullanılan birçok maddeden sadece biridir. Yani vücudumuz için belirli bir miktarı gereklidir.
Kolesterol, iki kaynaktan gelen siroz (karaciğer fonksiyonlarının kaybı) bir maddedir. Vücudunuz özellikle karaciğeriniz size ihtiyacınız olanı kadar üretir ve kan yolu ile vücudunuza taşır. Ancak karaciğerin ürettiği dışında et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvan kaynaklı gıdalarda da bulunur. Doymuş ve trans yağlı yemek yediğinizde karaciğeriniz daha fazla kolesterol üretir.
Fazla kolesterol arter duvarlarının tabakaları arasında plak oluşturabilir, bu da kalbin kan dolaşımını zorlaştırır. Bu plak kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Eğer kalbi besleyen bir atardamar engellenirse kalp krizine neden olabilir. İki tür kolesterol vardır: “iyi” ve “kötü” özellikle kötü olanı kroner (kalbe temiz kan taşıyan damar) kalp hastalığı, kalp krizi veya felç riski altına sokabilir. Kandaki kolesterol seviyelerini bilmek önemlidir. Sağlıklı beslenme seçimleri yapmak ve egzersizi arttırmak, sağlığınız açısından önemli ilk adımlardır. Bazı insanlar için, kalp krizi ve diğer kalp hastalıkları riskini azaltmak için kolesterol düşürücü ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.
Sigara, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer risk faktörlerine sahipseniz, bu risk daha da artar. Her bir risk faktörünün seviyesi ne kadar yüksek olursa, o faktör o kadar çok genel riski etkiler. Yaş, cinsiyet, aile sağlığı geçmişi gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir.
Sağlıklı günler dilerim.