Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Söke'nin terkedilmiş köyleri zamana direniyor

TURİZM 24.03.2023 - 12:43, Güncelleme: 24.03.2023 - 12:43
 

Söke'nin terkedilmiş köyleri zamana direniyor

Latmos'un eteklerinde yer alan iki hayalet köy, film platolarını andırıyor
Söke İlçesi Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağı eteklerinde bulunan ve çok eski yerleşim yerleri olan Saz Mahalle ve Kızılkarlar Köyü, adeta zamana direniyor. Günümüzde bazı youtuber ve sosyal medya içerik üreticileri tarafından 'cinli köy' olarak tanıtılmaya çalışılan köylerde yaşam olmasa da zeytin dönemlerinde hareketli günler yaşanıyor. Özellikle bahar aylarında piknikçilerin ve yılın birçok döneminde yürüyüşçülerin güzergahlarında yer almaya devam ediyor.   Saz Mahalle ve Kızılkarkar Köyü bölgede geçmiş zamanlarda Yörüklerin ilk yerleşim yerlerinden olma özelliği taşıyor. 15 haneden oluşan Saz Mahalle'de yaşam 1955'te, Kızılkarlar Köyü'nde ise yaşam 1962'de sona ermiş. Boşaltılan köylerdeki yaşayanlar Kızılkarlar'a yaklaşık 5 Km, Saz Mahalle'ye ise 8 Km mesafedeki bugünün Akçakaya Mahallesi başta olmak üzere Bağarası ve Söke merkeze taşınmış. İki yerleşim yerinde doğal su kaynağı olan pınarlar ve küçük dere yatakları olsa da terk edilme nedenlerinin başında susuzluk yaşanmaya başlaması olmuş.   Söke Ovası'nın büyük bir bölümünü ve Söke ilçesini uzaklardan panaromik bir manzarayla gören Saz Mahalle, Latmos Dağı'nın yüksek bölgesinde bulunan adeta bir yaylaya kurulmuş. Dönemin köy evlerinde kullanılan tipik mimari özelliklerle yapılan taş evler, yaklaşık 70 yıldır yaşam olmamasına rağmen adeta zamana direniyor. Her evin içinde bugün şömine olarak adlandırılan odun ocakları dikkat çekiyor. Saz Mahalle'nin tam ortasında dere kenarında tahıl öğütmek yada zeytinyağı sıkımı için ortak kullanılan taş değirmen ve yine ortak kullanışlan bir de fırın bulunuyor.   Saz Mahalle ile Kızılkarlar arası yaklaşık 3 Km'lik bir mesafe ancak iki terk edilmiş yer arasında araç yolu bulunmuyor. Zeytin arazileri içince patika yollardan ulaşım sağlayabildiğiniz iki yerleşim yeri arasında yürüyüşçüleri bölgenin endemik bitkileri, yaban armudu ağaçları ve bol miktarda nergis çiçekleri karşılıyor.   En az 400-500 yıllık olduğu belirtilen ve 1962 yılında ter edilen Kızılkarlar Köyü ise adeta film platosunu andırıyor. Söke'ye bağlı Akçakaya Mahallesi girişinde mezarlık yanından asfalt bir yolla 5 Km'lik bir yolculukla uşaşılabilen Kızılkarlar'da bulunan bazı yapılar bugün sadece zeytin dönemlerinde ev sahiplerini ağırlıyor. Kızılkarlar'ın tam ortasında 1954-55 yılında yapıldığı belirtilen küçük bir cami bulunuyor. Cami'nin iç duvarlarında basit resim işlemeler dururken, el oyması ahşap kapısı dikkat çekiyor. Kızılkarlar'da da geçmişin izlerini taşıyan zeytinyağı yapımında kullanılan taş değirmenler hala meydanda duruyor. İçilebilir durumdaki bir pınar bugün hala daha suyunu ziyaretçileri ile paylaşıyor. Kızılkarlar'da pınarların dışında su ve aynı zamanda elektirik de yok.
Latmos'un eteklerinde yer alan iki hayalet köy, film platolarını andırıyor

Söke İlçesi Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağı eteklerinde bulunan ve çok eski yerleşim yerleri olan Saz Mahalle ve Kızılkarlar Köyü, adeta zamana direniyor. Günümüzde bazı youtuber ve sosyal medya içerik üreticileri tarafından 'cinli köy' olarak tanıtılmaya çalışılan köylerde yaşam olmasa da zeytin dönemlerinde hareketli günler yaşanıyor. Özellikle bahar aylarında piknikçilerin ve yılın birçok döneminde yürüyüşçülerin güzergahlarında yer almaya devam ediyor.

 

Saz Mahalle ve Kızılkarkar Köyü bölgede geçmiş zamanlarda Yörüklerin ilk yerleşim yerlerinden olma özelliği taşıyor. 15 haneden oluşan Saz Mahalle'de yaşam 1955'te, Kızılkarlar Köyü'nde ise yaşam 1962'de sona ermiş. Boşaltılan köylerdeki yaşayanlar Kızılkarlar'a yaklaşık 5 Km, Saz Mahalle'ye ise 8 Km mesafedeki bugünün Akçakaya Mahallesi başta olmak üzere Bağarası ve Söke merkeze taşınmış. İki yerleşim yerinde doğal su kaynağı olan pınarlar ve küçük dere yatakları olsa da terk edilme nedenlerinin başında susuzluk yaşanmaya başlaması olmuş.

 

Söke Ovası'nın büyük bir bölümünü ve Söke ilçesini uzaklardan panaromik bir manzarayla gören Saz Mahalle, Latmos Dağı'nın yüksek bölgesinde bulunan adeta bir yaylaya kurulmuş. Dönemin köy evlerinde kullanılan tipik mimari özelliklerle yapılan taş evler, yaklaşık 70 yıldır yaşam olmamasına rağmen adeta zamana direniyor. Her evin içinde bugün şömine olarak adlandırılan odun ocakları dikkat çekiyor. Saz Mahalle'nin tam ortasında dere kenarında tahıl öğütmek yada zeytinyağı sıkımı için ortak kullanılan taş değirmen ve yine ortak kullanışlan bir de fırın bulunuyor.

 

Saz Mahalle ile Kızılkarlar arası yaklaşık 3 Km'lik bir mesafe ancak iki terk edilmiş yer arasında araç yolu bulunmuyor. Zeytin arazileri içince patika yollardan ulaşım sağlayabildiğiniz iki yerleşim yeri arasında yürüyüşçüleri bölgenin endemik bitkileri, yaban armudu ağaçları ve bol miktarda nergis çiçekleri karşılıyor.

 

En az 400-500 yıllık olduğu belirtilen ve 1962 yılında ter edilen Kızılkarlar Köyü ise adeta film platosunu andırıyor. Söke'ye bağlı Akçakaya Mahallesi girişinde mezarlık yanından asfalt bir yolla 5 Km'lik bir yolculukla uşaşılabilen Kızılkarlar'da bulunan bazı yapılar bugün sadece zeytin dönemlerinde ev sahiplerini ağırlıyor. Kızılkarlar'ın tam ortasında 1954-55 yılında yapıldığı belirtilen küçük bir cami bulunuyor. Cami'nin iç duvarlarında basit resim işlemeler dururken, el oyması ahşap kapısı dikkat çekiyor. Kızılkarlar'da da geçmişin izlerini taşıyan zeytinyağı yapımında kullanılan taş değirmenler hala meydanda duruyor. İçilebilir durumdaki bir pınar bugün hala daha suyunu ziyaretçileri ile paylaşıyor. Kızılkarlar'da pınarların dışında su ve aynı zamanda elektirik de yok.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinbolgehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.